اگر به یک وب سایت یا فروشگاه رایگان با فضای نامحدود و امکانات فراوان نیاز دارید بی درنگ دکمه زیر را کلیک نمایید.
ایجاد وب سایت یامقدمه 2
سن بلوغ 4
تحولات فيزيكي (بدني) 4
تحولات رواني دوره بلوغ 7
زودرسي بلوغ 16
تصورات باطل در مورد بلوغ 19
خلاصه 25
مفهوم بلوغ را بطور كلي به منزله دورهاي از حيات انساني تلقي ميكنند كه «مرحله بيفراري و نابساماني» است. مرحله اي از زندگي فرد كه در آن، اين نابسامانيها و آشفتگيها اجتناب ناپذير است. اما واقعيت اين است كه اينگونه انديشيدن در مورد بلوغ اندكي افراطي و غيرقابل قبول ميباشد. چرا كه وقتي، كودك از محيط سرشار از آرامش، امنيت و محبت يك خانواده به حيات خويش ادامه ميدهد اين دورة آشفته و نابسامان را هم به خوبي و بدون هيچگونه نظم و اختلالي سپري خواهد كرد و پا به عرصه مرحله بعدي زندگي يعني دورة بزرگسالي خواهد گذاشت.
اما، با وجود اين، تغيير و تحولات رواني و جسماني مهمي در شخص روي ميدهد كه خواه ناخواه وي را از دورة كودكي و دورة بزرگسالي جدا ميسازد و او را در دورهاي مابين اين دو، قرار ميدهد كه همان «مرحلة بلوغ» است.
عدهاي از روانشناسان، دورة نوجواني و بلوغ را به اعتباري دوران آشوب، طغيان و سركشي نام نهادهاند. منظور از ذكر اين واژهها در مورد بلوغ، اين تصورنيست كه نوجوانان افرادي سركش و آشوبگر هستند بلكه نظر آنها در اين مورد به انقلاب دروني دوران بلوغ متوجه است و نه جنبه ظاهري و خارجي آن. چرا كه در اين مرحله تغييرات فيزيولوژيكي با تغييراتي در رفتار توام بودن و نوجوانان در تطابق و سازش خويش با محيط دچار اشكال ميشود.
در اين كه سن بلوغ در چه زماني آغاز و در چه سني پايان ميگيرد اتفاق نظر وجود ندارد و بسيار دشوار است كه سن معيني براي شروع و پايان مرحلة بلوغ تعيين نمائيم، چرا كه در مرتبه اول علائم بلوغ گوناگون و متنوع است وديگر اينكه آغاز بلوغ به حسب ساختمان جسماني و وضعيت روحي و رواني افراد، متفاوت است. مسئله ديگري كه از اهميت خاصي برخوردار ميباشد اين تحقيقات دانشمندان اروپا و امريكا مويد اين نظر است كه سن بلوغ نوجوان امروز نسبت به زمان نوجواني پدران و مادران ما اندكي متفاوت است. بعبارت ديگر نسل كنوني زودتر از نسلهاي گذشته به مرحلة بلوغ ميرسد و اين زودرسي بلوغ، در شهرها، بويژه شهرهاي صنعتي و پرآشوب بارزتر به چشم ميخورد. علت اين امر شايد وضعيت خاص زندگي شهرنشيني جديد و محيط پرورشي نويني است كه نوجوانان نيز از آن بيبهره نيستند. اين عوامل موثر عبارتند از: سينما، رسانههاي گروهي شامل راديو، تلويزيون، مطبوعات، كتابهاي ويژه كودكان و نوجوانان، بهبودي وضع تعليم و تربيت در بيشتر خانوادهها، وضع تغذيه و بهداشت فردي و رواني مناسبتر نسبت به نسلهاي گذشته. كه تمام اين عوامل در اين زودرسي نسبت به گذشته بيتأثير نيستند.
شورع مرحله بلوغ در پسر و دختر با يك سري تغييرات بيولوژيك همراه است و يك تا دوسال قبل از آغاز دورة بلوغ، رشد عمومي بدن دچار تغييرات و دگرگونيهايي ميشود كه اين تحولات، مقدمات بلوغ را فراهم ميآورند كه اين مرحله «دوره پيش از بلوغ» ناميده ميشود.
پس از آن طرح عمومي بدن در پسران و دختران دستخوش تحول ناگهاني ميشود كه اين تغييرات در پسرها بين سنين 15 – 11 سالگي و در دخترها بين سنين 12 – 9 سالگي ظهور مينمايد. در پسرها، شانهها پهنتر ميگردد، چربي اضافي دستها و پاها بتدريج ظهور مييابد. رويش مو در پشت لبها آغاز شده و بتدريج چانه و گونهها را نيز دربرميگيرد كه معمولا در سن 18 سالگي صورت نوجوان پسر كامل شده و به يك مرد جوان شبيه ميشود، در عين حال رويش مو در سينه و ديگر اندام نيز آغاز ميشود. صداي پسران نيز تغير مي:ند كه در آغاز اين تغيير، صدا دورگه شده و سپس بم ميگردد و تن صداي مردانه را به خود ميگيرد.
اما آنچه كه در اين رشد سريع جسماني قابل توجه مي باشد رشد استخوانهاي دستها و پاها است. حداكثر سرعت رشد استخواني در پسرها حدود سن 15 – 14 سالگي است و در اين هنگام، بويژه استخوانهاي پاها رشد بسيار سريع و چشمگيري دارند و پاها كشيدهتر ميشوند و در نتيجه به نوجوان يك ظاهر ناموزون مي بخشد، كه در اين حالت معمولا تمام نوجوانان در كارهايشان به گونهاي دچار عدم تعادل و بيمهارتي مي شوند. و همانگونه كه اشاره شد علت اين امر، رشد بيش از حد استخوانهاي بلند است كه در نتيجه دستها و پاها قدرت تطبيقي خود را از دست مي دهند.
در دخترها، بطور طبيعي، مرحله بلوغ يك تا دوسال زودتر از جنس مخلفشان آغاز ميشود. در مرحله بلوغ دختران، آنچه در وهله نخست جلب توجه ميكند بزرگ شدن باسن، شكل گرفتن و كامل شدن پستان ها و سپس رويش مو در اعضاء مختلف آغاز ميگردد. صداي دخترها نيز اندكي دورگه ميشود ولي بم بودن صدا كه در پسرها ديدهمي شود در آنها به چشم نميخورد و در نهايت، بتدريج شكل ظاهر دخترها يك هيأت زنانه به خود ميگيرد.
از نظر پزشكي، فعاليت عدد اندكرين(عدد داخلي) در اين مرحله بيش از دوران ديگر رشد ميشود و همين امر موجب تحولات ناگهاني در اندام نوجوانميشود و مخصوصا اين فعاليت در غدد جنسي بارزتر ديده ميشود بطوري كه در اين هنگام ظهور نخستين علائم عادت ماهانه در دخترها و اولين احتلام شبانه در پسرها و رود بدون ترديد آنها به دوره حساس و پيچيده بلوغ اس. در ضمن بايد توجه داشت كه در بدن دخترها مقدار اندكي هورمون مردانه و در بدن پسرها مقداري هورمون زنانه توليد ميشود. هورمون مردانه (تستوسترون) باعث مي شود كه بر روي پوست صورت اكثر دختران و پسران در دوره بلوغ، بثورات (جوش) جلدي ظاهر شود كه اصطلاحاً آنرا «جوش غرور» ميگويند.
از نظر رشد بدني لازم است بدانيم كه رشد جسماني در پسرها از سن 12سالگي آغاز و در سن 19 – 18 سالگي پايان مي گيرد و در دخترها رشد بدني از سن 9 سالگي شروع و در سن 17 – 16 سالگي خاتمه مييابد.
شامل ورد 28ص
مبلغ قابل پرداخت 36,000 تومان